Skip to main content
XS SM MD LG XL
hoofdafbeelding

Reflexologische lymfedrainage (RLD) is een zachte massage, die wordt uitgevoerd via de voet- of de handreflexen. RLD is een techniek waarbij specifieke lymfatische reflexen worden gestimuleerd.

RLD zet ik in bij secundair lymfoedeem als gevolg van een okselklier- of liesklierdissectie (operatief verwijderen van lymfeklieren bij uitzaaiingen van kankercellen).

Ook effectief bij:

 • verzwikkingen waarbij oedeem is ontstaan;
 • na een operatie of (genezen) botbreuken waarbij oedeem is ontstaan;
 • bij andere plaatselijke vochtophopingen;
 • lipoedeeem in combinatie met lymfoedeem (lipolymfoedeem);
 • bij oedeem als gevolg van hormoonveranderingen bij zwangeren.

Oorspronkelijk was RLD bedoeld voor vrouwen (en een kleine groep mannen), die als gevolg van borstkanker een okselklierdissectie (ook wel okselkliertoilet genoemd) ondergingen en als gevolg daarvan secundair lymfoedeem (vochtophoping/zwelling) ontwikkelden in de arm. Ditzelfde bij mannen, die een liesklierdissectie (ook wel lieskliertoilet genoemd) ondergingen als gevolg van prostaatkanker en waardoor secundair lymfoedeem in de benen zich kan ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met lymfoedeem niet alleen lichamelijke problemen ondervinden, zoals bijvoorbeeld pijn of beperking in beweging.
Psychische en emotionele klachten komen vaak voor, zoals angst, verlies van vertrouwen, moeite met het veranderde uiterlijk of niet alle kleding meer kunnen/willen dragen.

Wat kan secundair lymfoedeem na een zodanige ingreep veroorzaken?
Zwaar tillen, bloeddrukmetingen en injecties, snij- of schaafwonden, insectenbeten, verwondingen, zoals hard stoten, zonnebrand. Maar ook ‘harde’ massages, zoals sport-  of bindweefselmassage. Er blijft altijd een risico bestaan op het ontwikkelen van lymfoedeem. En dat terwijl de overlevingskans bij kanker met meer dan 20 jaar is verlengd.

Bevoegd
In 2017 heb ik de cursus bij Sally Kay gevolgd en vervolgens een case study uitgevoerd. Daarmee ben ik bevoegd om Reflexologische Lymfe Drainage (RLD) behandelingen uit te voeren.
Op zoek naar een behandelaar in Nederland? Volg de link https://www.reflexologylymphdrainage.co.uk/netherlands.html

Achtergrond
Sally Kay is de grondlegster van de Reflexologische Lymfe Drainage (RLD). 

Door de blijvende inzet en onderzoeken van Sally Kay blijkt RLD ook effectief bij aandoeningen zoals:

 • fibromyalgie
 • chronische vermoeidheid (ME)
 • reumatische artritis en andere auto-immuunziekten
 • eczeem
 • sinusproblemen
 • migraine/hoofdpijn
 • premenstrueel syndroom (PMS).

Meer informatie op de website www.reflexologylymphdrainage.co.uk.

Bij secundair oedeem als gevolg van een okselklierdissectie of liesklierdissectie ziet de werkwijze er als volgt uit:

De behandeling bij secundair lymfoedeem start met het opmeten van de omvang van de armen of benen. Vervolgens wordt de behandeling via de voet- of handreflexen uitgevoerd. Daarna wordt opnieuw een meting gedaan. 
De gegevens van de meting worden ingevoerd in een programma, wat kan berekenen wat het resultaat is van het vochtverlies. Bij de tweede behandeling wordt de uitkomst daarvan met je besproken.

Een lymfedrainage behandeling wordt op zijn minst 4x toegepast.

Daarna volgt een evaluatie, waarbij gezamenlijk wordt besproken wat de resultaten van de behandelingen zijn.
Op basis van deze evaluatie kan een eventueel vervolgtraject worden ingezet.

Bij verzwikkingen, na een operatie of (genezen) botbreuken waarbij oedeem is ontstaan, andere plaatselijke vochtophopingen, oedeem als gevolg van hormoonveranderingen bij zwangeren, wordt de lymfedrainage geïntegreerd in de behandeling van de voet- of handreflexen.

Maak direct een afspraak

Wil je een behandelding? Aarzel dan niet en plan meteen een afspraak in. Binnen 2 minuten geregeld en volledig digitaal.

Reserveer nu