Reflexologische lymfedrainage bij kanker
maandag 25 maart 2019

Secundair lymfeoedeem is een veelvoorkomend probleem bij een okselkliertoilet of bestraling van de lymfeklieren als therapie bij borstkanker. Reflexologische Lymfe Drainage (RLD) kan hierbij een goede complementaire therapie zijn.

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en dat is veel, want hoeveel vrouwen ken jij? En hoeveel zullen worden geconfronteerd met borstkanker?
Het is goed om te weten dat veel vrouwen borstkanker overleven, maar helaas zijn er jaarlijks ook enkele duizenden overlijdens te betreuren. 
Voor vrouwen is borstkanker bekend, helaas. Maar een 'vergeten' groep is de mannen die borstkanker krijgt. Deze groep is heel klein, maar mannen hebben dezelfde emoties, angsten en therapie als vrouwen.

Lymfeoedeem hoeft zich niet meteen te openbaren. De kans dat het zich gaat ontwikkelen blijft levenslang aanwezig. Pas bijvoorbeeld dus ook op met 'harde' massages. Geef altijd aan de masseur door dat je borstkanker en therapie hebt gehad. Dat voorkomt een hoop problemen.

Bij lymfeoedeem kan Reflexologische Lymfe Drainage (RLD) mogelijk uitkomst bieden.
Via de voetreflexen wordt intensief gewerkt op het lymfesysteem van armen (en indien nodig de benen). Daardoor wordt vocht afgevoerd uit dit systeem.

Hoe ziet een behandeling Reflexologische Lymfe Drainage (RLD) er uit?

Voorafgaand aan de behandeling wordt de arm (het been) opgemeten.
Dan volgt een intensieve lymfe behandeling van 45 minuten via de voetreflexen. Daarna wordt de meting herhaald.
De gegevens van de meting worden ingevoerd in een programma, wat kan berekenen wat het resultaat is van het vochtverlies. Uiteraard is het daarbij zeer belangrijk wat jij als cliënt(e) ervaart tijdens en na de behandelingen. 
Een RLD behandeling wordt op zijn minst 4x toegepast, waarna in gezamenlijk overleg de metingen en de ‘eigen’ ervaring worden besproken.

Eerdere onderzoeken geven aan dat RLD behulpzaam kan zijn bij secundair en primair lymfeoedeem (dit laatste vraagt meer behandelingen) en andere aandoeningen, zoals fibromyalgie, ME/CVS, allergieën, reumatoïde artritis, auto-immuunziekten, bloedingen tussen de menstruatie en fertiliteit.
Zie ook mijn pagina over Reflexologische Lymfe Drainage

Wat vinden cliënten
reserveer je afspraak hier