Veranderen? Maak er een gewoonte van!
woensdag 28 februari 2018

Voornemens zijn in de vergetelheid geraakt of gesneuveld. Oude patronen worden gevolgd en vaste paden opnieuw belopen. Waarom is het moeilijk om gewoonten in je leven te veranderen, zelfs als je dat heel graag wilt. Daarmee bedoel ik niet de verslavingen, want dat is een andere problematiek.

Dat wat je doet en altijd hebt gedaan voelt veilig en vertrouwd. De automatische piloot aanzetten kost weinig aandacht en energie. Je zit heerlijk in je comfortabele zone, hoeft niet na te denken, hoeft geen vrees te hebben dat het je niet gaat lukken, want je deed dit al zo vaak. Verandering vraagt aandacht, want iedereen handelt impulsief vanuit vaste patronen, zeker als er sprake is van stress.
Verandering kost energie. Je moet alert zijn op het feit, dat je het anders gaat aanpakken.

Er is goed nieuws. Als je een handeling gedurende circa 30 dagen uitvoert, zullen je hersenen aannemen dat er een nieuwe gewoonte is. Zo kan je moeiteloos verder en nieuwe grote of kleine veranderingen aanbrengen in je leven. Hoe vaker je veranderingen doorvoert, hoe gemakkelijker het wordt om uit je comfortabele zone komen en deze zone te vergroten. Zo daag je jezelf uit om het leven intenser te (be)leven.

Sla eens rechtsaf in plaats van links, bekijk de dingen met een frisse blik als een kind, ga die cursus doen, ga die reis maken. Hoe leuk is dat. Voer veranderingen door, zo vaak je kunt en wilt. Verlaat je comfortabele zone.
Enjoy life!

Jolanda van Viersen

 

Wat vinden cliënten
reserveer je afspraak hier