Reflexzonetherapie bij zwangerschap en geboorte

 

Reflexzonetherapie kan voor en tijdens de zwangerschap preventief worden ingezet, maar ook bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten (al dan niet in overleg met de verloskundige of de gynaecoloog).

Het doel van de behandelingen:

1.   Zwangerschapsklachten verlichten
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met lichamelijke klachten, terwijl juist in deze periode medicatie zoveel mogelijk moet worden vermeden. Veelvoorkomende klachten zijn: aanhoudende misselijkheid, vermoeidheid, beginnende hypertensie, verkoudheidsklachten, obstipatie, spataderen en aambeien, vocht vasthouden in voeten/enkels veroorzaakt door zwangerschapshormonen (zie ook RLD), rug-, heup-, lies- en bekkenklachten, lichte vorm van diabetes, een (terugkerende) blaasontsteking.

2.   Moxa therapie bij een stuitligging
Vanaf week 33 kan het kindje worden uitgenodigd om in de ideale geboortepositie te keren, tenzij dit niet wenselijk is door bijvoorbeeld de ligging van de placenta. Hiervoor wordt moxa gebruikt. Moxa is een staafje, bestaande uit bijvoet kruid. Dit staafje wordt aangestoken, waardoor het kruid gaat gloeien en een aangename warmte ontstaat. Op ca 1 cm afstand van de huid wordt een specifiek punt van de blaasmeridiaan verwarmd. Dit punt staat, vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, in verbinding met het kleine bekken, waar de baarmoeder zich bevindt. Door de toevoer van warmte komt er beweging in dit gebied en neemt de bewegelijkheid van de baby toe met de kans op draaien.
Naast de moxa therapie behandel ik aanvullend specifieke punten op de reflexzones.
Hoewel de behandeling niet moeilijk is, is het aan te bevelen om samen met de partner te komen. De partner leert hoe de moxa wordt gebruikt. Zo kan thuis de behandeling worden herhaald. Voor thuisgebruik krijg je een moxastick mee.
Mocht het kindje niet (tijdig) keren, dan is het manueel draaien van het kindje vaak minder onaangenaam.

3.   Weeën activiteit opwekken
Reflexzonebehandelingen kunnen worden ingezet ter bevordering van de weeën activiteit na het breken van de vliezen of na de uitgerekende datum. Ook hiervoor kan gebruik worden gemaakt van moxa (zie hiervoor). Aan de aanstaande moeder (en bij voorkeur ook de partner, want niet alle punten zijn even gemakkelijk bereikbaar voor de zwangere) worden bepaalde handelingen op specifieke punten op meridianen voorgedaan, zodat thuis de stimulatie kan doorgaan.

Ontspanning

Ook tijdens de zwangerschap draait het gewone leven door. Daarbij komen veel nieuwe indrukken en gevoelens voor de aanstaande moeder. Reflexzonetherapie werkt ontspannend in deze intensieve periode. Momenten van rust en aandacht zijn belangrijk in de voorbereiding op de komst van de baby.

Harmoniseren

Vanaf het eerste moment in een zwangerschap vinden er enorm veel veranderingen plaats in het hormoonstelsel. Er ontstaan ook nieuwe hormonen zoals het HCG, het zogenaamde zwangerschapshormoon wat door de bevruchte eicel afgegeven wordt. Dit is het hormoon dat vooral de misselijkheid veroorzaakt in de eerste maanden. Reflexzonetherapie kan prima ingezet worden om het hormoonstelsel beter in harmonie te laten functioneren zodat bijkomende klachten verminderen.

Bewustwording versterken

Zwanger zijn en een baby ter wereld brengen luidt een nieuwe fase in het leven in. Reflexzonetherapie werkt vanuit het basisprincipe dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden, waardoor er ook ruimte ontstaat voor emotionele bewustwording over deze nieuwe fase.

Reflexzonetherapie vóór en tijdens de zwangerschap.

Fertiliteitbehandelingen
Verlichting van zwangerschapsklachten
Bij oedeem
Bij een stuitligging
Na de uitgerekende datum of breken van de vliezen
Voor ontspanning, harmoniseren hormonen, emotionele bewustwording

Wat vinden cliënten
reserveer je afspraak hier